Senaste nytt från vår barnby i Panambi

Du som är kund eller anställd i LSS Assistans medverkar direkt i vår vision och vårt internationella uppdrag att göra världen till en bättre plats för barn med funktionshinder. Ett stort tack till er!

Vår SOS Barnby i Panambi ger övergivna barn och ungdomar en chans att få en trygg och kärleksfull uppväxt och ett nytt hem hos sin barnbyfamilj. I barnbyn bor 53 barn och ungdomar med funktionsnedsättning som annars skulle vara väldigt i utsatta . Genom att samarbeta med samhället i Panambi vill SOS Barnbyar ge dessa barn en trygg och säker framtid som vuxna.

Ronald drömmer om att kunna gå

b3Ronald bor i barnbyn och hans dröm har alltid varit att kunna gå. Under sin tid i barnbyn har Ronald alltid varit ett socialt och aktivt barn, trots att han gått på kryckor och suttit i rullstol. En operation skulle göra det möjligt för Ronald att använda sina ben, till att gå, springa och leka precis som flera av sina kamrater. Många familjer, barn och ungdomar behöver spara ihop pengar under långa perioder för att få råd med rätt sjukvård.

Förra året fick SOS Barnbyar äntligen de resurser de behövt för att låta Ronald gå igenom rätt operation. Trots att ingreppet innebar smärtor har Ronald fått stöd och alltid varit positiv och hållit humöret uppe. Nu fortsätter han följa läkarnas instruktioner och idag har han kommit väldigt nära sin dröm att gå.

 

b1Rörelseterapi på schemat
I barnbyn i Panambi ligger stort fokus på barnens hälsa och fysiska rehabilitering. Varje barn har en motionsplan och de följer ett skräddarsytt schema för individuell rörelseterapi. I år har gemensamma utelekar fortsatt vara populära och alla barn deltar i övningarna efter förmåga.

Barnbymammorna har under året också arrangerat workshops för personal och barn. Med hjälp av ert stöd har vi kunnat stötta barnens personliga utveckling och hjälpa dem att bygga upp sin självkänsla. Genom gruppövningar och lekar lär sig barnen uppskatta sina styrkor.

De flesta barnen som kommer till barnbyn har blivit lämnade och ofta levt sina tidiga år under svåra förhållanden. Många har inte fått tillräcklig vård och träning. Därför får familjerna i barnbyn regelbundet besök av läkare och specialister som kan se efter varje barn och följa dess utveckling. Både mammor och barn går igenom hälsokontroller varje kvartal och får hjälp med mediciner vid behov.

 

b2SOS Barnbyar påverkar beslutsfattarna
Det är fortfarande svårt att ta sig runt i staden om man sitter i rullstol och en promenad i parken är ännu en utmaning för familjerna. Många gator, torg och byggnader behöver anpassas och göras mer handikappvänliga. SOS Barnbyar arbetar för att påverka ledarna i Panambi att göra staden mer inkluderande för rörelsehindrade.