Vår barnby: Pananmbi – senaste nytt

Full aktivitet i Pananmbí

Som bekant stöder LSS Assistans flera barnbyar för barn med funktionshinder runt om i världen.
SOS barnbyn i Pananmbí är hem för 48 barn, både de med och utan olika fuktionshinder. Här lär de sig samarbeta, respektera och ge varandra stöd. Tack vare ert bidrag har de fått ett tryggt och kärleksfullt hem med tillgång till utbildning och en aktiv fritid.

Roland ser ljust på framtiden
Roland är bara ett exempel på den viljestyrka och livsglädje som finns hos barnen i barnbyn. För 14 år sedan föddes han med ett ben som var kortare än det andra. Och trots flera operationer och tester av proteser har han inte fått tillbaka funktionen i benet. Han ser ändå på framtiden med entusiasm och sprider den till de andra barnen i byn. Roland är också atletisk och deltog i ett lokalt Paralympics förra året. Han kom på första plats i sprint och när han kom tillbaka till barnbyn visade han stolt upp sin guldmedalj för sina vänner.
Roland hoppas fortfarande på att få full funktion i sitt ben och snart kanske hans önskan går i uppfyllelse. Tack vare bidrag från regeringen och allt jobb från barnbypersonalen har han fått ett speciellet implantat som kan hjälpa honom. Snart ska han genomgå operationen, och vi hoppas så klart att allt ska gå bra.

Firade mors dag
Mors dag är alltid extra speciell i barnbyn och i år firades mammorna med uppträdanden och dekorationer. Barnen sjöng, dansade och läste upp dikter som de skrivit. En grupp ungdomar fick i uppgift att organisera dagen och planera de roliga aktiviteterna. Det blev en dag fylld av glädje, och extra rörda blev mammorna när de fick vaser som barnen gjort själva av återvunnet material.

Sociala center ger föräldrar avlastning
SOS Barnbyar driver flera sociala center placerade i de mest utsatta områdena i Pananmbí. Här får barn utbildning och mat medan deras föräldrar arbetar för att försörja familjen. Roberto är en ensamstående pappa som lämnar sin dotter på centret varje dag innan han går till jobbet. Han berättar;
– Jag har blivit starkare sedan jag fick hjälp från det sociala centret. Jag gick så klart till jobbet innan också, men då var jag tvungen att lämna min dotter hos grannar utan att vara säker på om de tog hand om henne ordentligt. Nu kan jag vara lugn eftersom jag vet att hon är i goda händer.